Mert minden ország a legjobb valamiben, Mongólia a Velociraptorokban!

A mongol hagyományok gyökere egészen a júráig visszanyúlnak!

A Mongolokkról mondjuk pont nem gondolta volna ezt még egy bojtosúszójú őshal sem.

Mindenki első és a legjobb valamiben, bármennyire is nem hisszük el már térkép is van róla!

Jó lesz ha megjegyezzük Mongólia Velociraptor fosszíliákban első, Ruandában van a legtöbb nő a parlamentben, valamint Kolumbiát inkább a boldogságban az első, és Peru pedig kokainban a legjobb. Ugye a régi vicc úgy szól hogy a Kolumbiai Jamaicai focimeccs azért nem lejátszató, mert az utóbbiak elfüstölik a gyepet míg az előbbiek eltüntetik orron át a csíkokat. Úgy néz ki a vicc már nem aktuális ebben a formában 2016-ban. Annak idején egy houstoni prof a drogföldrajzról tartott előadásán ecsetelte, hogy hiába csökken az egyik országban a termelés máshol ugyanúgy elő fog bukkanni. Peruban megtörtént.

Mégis hogyan lett Peruból a világ első kokaintermelője?  Egy 37 perces dokumentumfilmből megtudhatjuk.

 

Ezen a honlapon bővebben lehet búvárkodni még napokat a kokain útvonal tekintetében, és mielőtt nagyon belemerülnénk a témánk térképének egy elemének az elemzésébe ami egyébként órákat is megérne térjünk a lényegre!

A térkép formába öntője  McCandless, aki  Information is Beautifult szerkeszti, három hetet tölött információgyujtessel többek között a Világbankól az ENSZ-től a CIA-tól Googletól hogy megfejtse milyen  sajátossagok, kapcsolódhatak legjobban egy országhoz, és ebből született meg a Nemzetközi elsők térkép 2016-os kiadása. Természetesen egy országra több jellemzőt is rá lehetne sütni, de a szerkesztő a legérdekesebbet próbálta kiválasztani.

Mivel minden poént nem szeretnénk lelőni, így csak a számunkra legmeglepőbbeket válogattam ki.

  • Kiwi - Olaszország
  • Kokain - Peru
  • Diófa - Kirgizisztán
  • Pizza evők - Norvégia
  • Női vállalkozok - Zambia
  • Scrabber játékosok - Nigéria
  • Dagadt gyermekek - Líbia
  • Leggyorsabb Wifi - Litvánia
  • Spam emailek - USA

Mindegyik elsőségben akár bővebben mélyebbre lehetne merülni, és biztosan érdekes válaszokat kapnánk.
Horvátországról, Csádról, Szaúd Arábiáról, Magyarországról van elképzelés?

 


 

Észak - Amerika

Dél - Amerika

 

Ázsia

 

Afrika

 

Európa

 

Via: independent.co.uk angol nylevű cikke, melyet forrásként használtunk.

Most szólj, vagy hallgass örökké!

További ajánlataink

A hiánypótló ami kell a faladra!

ESRI interaktív térképe segít eligazodni a korcsoportok zűrzavarában

Mennyire idős, illetve fiatal a világ emberi populációja? Erre a generációs kérdésre válaszol az ESRI legújabb interaktív térképe.

Te hol próbáltad ki magad?

Ismerünk vendégszerető népeket és ismerünk olyanokat is, akiket messziről kikerülnénk. Nézzünk szembe a sztereotípiákkal, mert lehet hogy semmi sem úgy van ahogy gondolod!

Migránsok lepik el a Földet?

Egy hihetetlenül látványos interaktív térképen a globális migrációt láthatjuk. Szépen látszik, hogy a sikítozások ellenére, ebben az egész folyamatban Európa igazából kevésbé érintett, azon belül Magyarország pedig semennyire sem.

Jól néz ki a térkép, de nem minden olyan jóízű, mint amilyennek tűnik

Javában zajlik a hazafias mellverdesés Európában, ráadásul Magyarországon épp ma, március 15-én szinte kötelező is hazafinak lenni. Szóval miközben mindenki a közös húsosfazékból lefetyeli a falatokat azzal hitegeti magát, hogy önállóan majd sokkal jobb lesz. Rossz hírem van: nem lesz jobb!