Mi már tudjuk ki taszítja le Ragnart a trónról!

Olyan történet birtokában vagyunk ami miatt joggal foghatja fejét minden Vikings rajongó! SPOILER!
 • Leifr Eiríksson az első, aki tudatosan hajózik át Észak-Amerikába a jeges óceánon át.  
 • 2016-ban egy olyan küldetés ért célt az Egyesült Államokban ami joggal gondolkodtatja el a sorozatnézőt, ha nem olvasta a viking sagákat, hogy

Ragnar király trónja bizony bajban lesz hamarosan.

Cikkünk Leif Eiríksson után 1000 évvel vállalkozó szellemű norvégok útját kíséri, akik egy korabeli viking hajó megalkotásával átszelik az Atlanti óceánt. Az ő történetük összegyűjtött háttérmesével, rámutat a Vikings főhősének legnagyobb kihívójára. A végén pedig egy kicsit kitérünk Skandinávia Keleti Nyitás programjára.

 Draken a naplementében 2016 - drakenexpeditionamerica.com

2010-ben elindult a modern idők legnagyobb viking hajójának építése Haugesund városában, melyet 2012-ben tesznek vízre. Harald Hårfagre után nevezték el aki egyesítette Norvégiát, mellesleg az egyesítés során sokan távoztak - feltehetően kevésbé jó hangulatban, többek között Izlandra. A hajó építéséhez felhasználták a korabeli viking sagák szövegeit, korabeli leírásokat, régészeti leleteket, de mindenekelőtt a ma is élő norvég hajóácsi hagyományokat, amely a viking korból eredetezhetők.

A vízrebocsátás után Norvégia partjai mellett, 2014-től pedig már a nyílt óceánon folyt a hajó tesztelése Haugesund-Liverpool között.

2015 végére minden startra kész lett, már csak a matrózok toborzása volt esedékes. Itt kezdődik személyes történetem a hajóval.

Beadtam a jelentkezésemet.

Tesztút 2014 - drakenexpeditionamerica.com

A Sárkányfej ceremóniára Vikinggårdenben, Avaldsnes falujában került sor, 2015 április 23-án, sajnos végülis nélkülem, mert természetesen az egy évszázadban egyszer esedékes expedícióra tömegek jelentkeztek, és nyilván a legjobbak jutottak be a csapatba, bármennyire fájdamas nekem ez most nem jött össze. :(

Vissza azonban a sárkányfejhez. A hajó orrdísze először kerül bemutatásra, amire hagyományosan csak az első nagy út előtt került sor. A sárkányfej védi a hajót és a legénységet különböző tengeri szörnyektől, a rossz időjárástől, gonosz lényektől és ellénséges rajtaütésektől. Amint látjátok, a fenti kép a ceremónia előtt készült, hiszen ezen a képen a sárkányfejet még nem látjuk sehol.

Az expedíció első szakasza során Draken Harald Hårfagre ugyanazt az utat járta be mint Hollós Floki azaz Hrafna-Flóki Vilgerðarson, aki először hajózott Izlandra. Most már érthető, hogy miért pont Floki a hajóács a sorozatban ugye? A Landnámabók azaz a honfoglalás könyve szerint Floki a Shetland-szigetkre indul Rogaland megyéből, majd a Feörer-szigetekre veszi az irányt. Három hollót visz magával, hogy segítsék az útját Izlandra. Egy madarat elengedett mindaddíg amíg az egyik végül nem tért vissza. Ekkor tudta, hogy szárazföld közelében járnak. Innen ered a Hollós becenév. 

A Draken legénysége zord körülmények között szolgál a legénység esőben szélben az expedíció során sokszor a jéghegyek között. A hajótatton alszanak csupán egy sátor védelmét élvezve. Négy óránként váltják egymást, és minden manővert kézi erővel hajtanak végre, a legnagyobb viharban természetesen akkor is ha elromlik valami. Képzeljük el, hogy éjszaka nekünk kell kilesni a jéghegyeket őrszemként egy kellemes viharban. Ha már létezik Spartan Race akkor talán ez lehetne a nyílt óceáni megfelelője. A hajó belsejében található az élelmiszerraktár, valamint vészhelyzet esetére egy hajómotor, mely a norvég törvények szerint kötelező elem, de az út során nem kellett a szolgálatait igénybe venni, pedig az expedíció első szakaszában kisebb problémák felmerültek.

www.drakenexpeditionamerica.com

Izland 2016 - drakenexpeditionamerica.com

Út a Zöldföldre

2016 május 16.-a  után a Draken legénysége kihajózott Rejkjavíkból és Grönland felé indult. Május 21-én érkeztek Qaqotoqra, ami 3306 fővel az Grönland harmadik legnagyobb települése. Innen nem messze található a 89 fős Qassiarsuk nevű település, ahol még ma is láthatóak Leifr Eiríksson apjának Erik Torvaldsson ismertebb nevén Vörös Erik (Eirikr inn Rauda) birtokának a Brattahlíðnek maradványai.

http://last-viking-saga.tumblr.com/

Brattahlíð67.media.tumblr.com

Vörös Eriket száműtzék 982-ben Izlandról emberölés miatt 3 évre, úgy ahogy apját Torvald Asvalddsont Norvégiából. Ekkor követte  Gunnbjorn Olafsson nyomát aki pár szigetet felfedezett. Nyugatra a már ismert szigetektől partraszállt Erik Grönlandon. A száműzetés letelte után visszatért Izlandra ahol a légkör még körülötte fagyott volt, így úgy határozott, hogy embereket gyűjt maga köré, és Grönlandon folytatja tovább a boldogulását. Toborzott maga mellé bajtársakat és 25 hajónyi emberrel indult az új haza felé. Ki ne menne a zord Izlandról a Zöld földre?! Alapítottak két települést Eystribyggð-t és Vestribyggð-t (keleti és nyugati települést), melyeknek lakossága nem haladta meg sohasem a későbbiekben az 5000 főt.  A középkori hagyomány szerint 4 gyermeke születettt Eriknek Þjóðhildr-tól (Thjodhildr), köztük a 2016-os expedíció megihletője Leif, valamint Thorwald,Thorstein, és Freydís. Mindannyiukra kitérünk egy kicsit a későbbiekben.

Miután a norvég király megkeresztelkedett, Leif és anyja szintén áttért az új hitre és Thjodhildr hathatós közreműködésével megalapították az első újvilági keresztény templomot

Erik megmaradt az északi isteneknél, élete végéig. A legenda szerint Leif apjával együtt indult volna tovább nyugatra, de Erik lovasbalesetet szenvedett, melyet rossz jelnek vélt így távolmaradt az utazástól, és míg fia távol járt eltávozott az élők sorából.

Alessandra Meniconzi

Az első Újvilági templom - lifeonthinice.org

Partraszállunk Hellulandon

Az Grönlandi Saga szerint Bjarni Herjólfsson elindult Izlandról, hogy meglátogassa apját az egyik újonnan alapított településen Grönlandon. Hatalmas viharba került és egy ismeretlen part előtt találta magát, melyet erdő borított. Így véletlenül megpillantotta Észak-Amerika keleti partját, ahonnan visszafordult Keletre, és még tél beállta előtt elérte Grönlandot. 

Természetesen hamar híre ment a felfedezésnek, hiszen az erdővel gazdagon borított területek kecsegtetően hatottak a tundrán megtelepedett fahiánnyal küszködő vikingeknek.

Leif megvette Bjarni hajóját és 35 emberrel elindult nyugatnak az első expedícióval köztük volt egy Tyrker nevű szolgáló is, aki Leifet gyermekkora óta ismerte, és valószínűleg nevelte.

 • Bjarni leírását követve jéggel borított területeken szálltak partra, melyet Hellulandnak neveztek el.
   
 • Hellulandtól délebbre fehér homokos tengerpartot és erdővel borított területet megtalálták melyről Herjólfsson mesélt, melynek a Markland nevet adták. 1347-ben innen egy Grönlandra fát szállító hajó sodródott el Izlandig, ami a vikingek aktív jelenlétet bizonyítja a térségben.
   
 • Leif hajója kétnapi hajózás után délnyugatra Marklandtól újra partraszállt egy szigeten, és télire menedéket emeltek, melyet Leifsbúðir-nak említ a történetírás.  Itt történt ugyanis, hogy az egyik nap Tyrker nem tért vissza sötétedés előtt a felfedező rajjal. Később illuminált állapotban rátalálnak, és beszámol a Leifnek először saját, majd a vikingek nyelvén, hogy szőlőt és bort talált. Innen ered a Vinland elnevezés. A csapat fával szőlővel és borral megrakodva indult vissza Grönlandra.

Leif az első útján hazafelé megmenti a hajótörött Þórirt és legénységét. Így érdemli ki a Szerencsés Leif nevet.

Thorwald Eiríksson, Leif testvére vezette a második expedíciót. Leif érkezése után az első ősszel kihajóznak és három telet töltenek Vinlandon. A sziget keleti és nyugati részét derítik fel, majd összetűzésbe kerülnek a helyi indiánokkal. Rajtaütnek egy 9 fős indiáncsapaton melyből 1 elmenekül. Később rájuk támadnak az indiánok és Thorwald halálos sebet kap, majd eltemetik. A következő tavasszal az expedíció visszatér Grönlandra. Az indiánok és a vikingek viharos kapcsolatáról készült 2007-ben egy akciófilm. Történelemkedvelők ne nézzék elvársokkal. Egyébként maga a film az 1987-ben Oscar díjra jelölt Pathfinder filmnek a reprodukciója, mely egy lapp legendán alapul, és Vinlandon játszódik.

A harmadik expedíciót Thorstein Eiríksson vezeti, aki tesvére holttestét akarja hazahozni, de eltévednek a tengeren és végülis egy grönlandi farmon töltik a feleségével Gudriddal a telet egy darabig, amíg Thorstein meg nem hal betegségben. Gudridról annyit érdemes tudni, hogy ő volt az özvegye Þórirnak  a kapitánynak akit Leif megmentett legénységével a visszaúton.

A Grönlandi saga által jegyzett negyedik expedíciót  az izlandi Thorfinn Karlsefni vezette aki már letelepedési szándékkal érkezett Vinlandra. Mondanom sem kell szerintem, de elveszi az imént említett Gudridot feleségül. Karlsefni csapatát óriási szerencse érte, hiszen rögtön landolás után felfedeztek egy partravetődött bálnát melynek húsát vígan lakmározták tavaszig. A betelepülők halásztak, vadásztak, bogyókat gyűjtöttek fát küldtek Grönlandra, baromfit bárányt hoztak magukkal Izlandról, valamint egy bikát is amitől az indiánok igencsak tartottak.  A kisebb villongások ellenére kereskedés folyt az indiánok és a vikingek között. Szőrmék, ruhák és különböző áruk cseréltek gazdát. Későbbiekben a dicsőséget kereső Freydís Eriksdóttir Leif húga próbálkozik szerencsével Vinlandon, ami végül izlandi társaik vérrontásával végződik.

Az utolsó feljegyzés 1121-ben Eric Gnuppson izlandi püspökről, a következő: Huzamosabb Grönlandi tartózkodás után elindul megkeresni Vinlandot, majd 3 évvel később helyére új püspököt küldenek. Vinland mind a mai napig ponotsan nem meghatározott.

  L'Anse-aux-Méduses: Az egyetelen hitelesen bizonyítható Viking alapítású település a Grönlandiakon kívül.

https://static1.squarespace.com

L'Anse-aux-Médusesstatic1.squarespace.com

Régészeti leletek alapján csupán ennyiben lehetünk biztosak, másban nem. Ugyanakkor találgatások és lelkes kutataók mindig vannak. Talán itt szállt partra Leif, de könnyen lehet, hogy más építette mint köztes állomást Vinlandra. A bizonyítás várat magára.

A Draken L'Anse-aux-Médusesnél sikeresen partraszállt június 1.-én, majd Nagy Tavak felé vette az útját sorra vette Quebecet, Montrealt, Torontot, Detroitot, Chicagot, majd szeptemberben New Yorkba ért. A nagyvárosokban újra csodájára jártak egy viking hajó érkezésének, melyre majdnem száz évet kellett várni. 1926-ban Gerhard Folgero kapitány és legénysége megtette ugyanezt az utat.  Észak Amerikában hagyományosan október 9-én Leif Erikson napot tartanak, amely a két kontinens korai kapcsolatának állít emléket.

Jelenleg Connecticut államban telel a Draken Harald Harfarge, amely méltó a viking korhoz, a teljesítmény pedig amit a legénység véghezvitt az mindenképpen tiszteletre méltó. Ha még jobban belemerülünk a Draken honlapjába és tanulmányozzuk névadójának történetét, akkor biztosak lehetünk benne, hogy 

 Széphajú Haraldnak kulcsszerepe lesz az elkövetkezendőkben Ragnar sorsát illetően.

http://www.tvinsider.com/

Feketa Halfdan és Széphajú Harald - tvinsider.com

Pár legenda és feltételezés a vikingek amerikai örökségét illetően

 • Az irokézek Jaques Cartier francia felfedezőnek mesélnek Saguenay Királyságról, melynek lakói szőkék, szőrmében járnak és aranyban és ezüstben gazdagok, valamint fémmel harcolnak. Vikingekről lenne szó?
 • Van aki úgy tartja, hogy a XIV. században eljutottak Minnesotáig vagy a Hudson-öböl felől vagy a Nagy-tavakon keresztül, és az ő örökségük lehet a Kenningstoni faragott kő, vagy csak XIX. századi kacsa. 
 • Quetzalcoatl tolték isten tulajdonképpen, egy keletről származó idegen, aki vízikígyón utazott a Yucatan-félszigetre, egy a karibi térségbe hajózott viking, ami szép mese.

 A varégok már a spájzban vannak!

A svédek ősei leginkább kelet felé terjeszkedtek a nagy folyókon (Don, Dnyeper, Volga) keresztül, ahol zömmel kereskedésel foglalkoztak. Igaz 860-ban megtámadták Bizáncot is, és a szlávok uralkodóivá váltak. Továbbá a Bizánci császár és Szent István király testőrségét is ők alkották. Majd megalapítják Rusz államot (Finnül a Svédország Ruotsi).

A 10. század végén I. Svyatoslav fia féltestvére árulása után száműzetésbe kényszerül, mert az áruló féltesvére átveszi a hatalamat a Kijevi Rusz élén. Nyugaton megpróbál varég sereget szervezni, hogy megdöntse féltestvére hatalmát és, hogy szembenézzen Bizánccal.

 

Most szólj, vagy hallgass örökké!

További ajánlataink

Ki a Tisza vizét issza, saját vizét issza vissza!

De válogatósak vagyunk, a műanyagot jobban kedveljük, és szerencsére van belőle elég. Isten hozta az Antropocénban!

Böfögő dűnék rejtélyét fejtették meg (A kép csak illusztráció!!!)

Az index.hu nagy sikerű "Ma is tanultam valamit" blogján végre a földtudományok is szererphez jutottak, nem is akármivel: a büfögő dűnékkel. 

Vízi forgalmat így még nem láttál térképen!

A tematikus térépek könnyen beszipanthatják a geográfust, ez a részletes interaktív vízi forgalmat ábrázoló térkép azonban most órákra le fog ültetni!

Két magyar régész a zanglai palota környezetét igyekezett feltárni.

Megjelent Szabó Orsi és Szeredi Anna tanulmánya a Magyar Régészetben! A két régész a zanglai palota környezetét igyekezett feltárni, a munkájuk mindenképp hiánypótló. Olvassátok!

ESRI interaktív térképe segít eligazodni a korcsoportok zűrzavarában

Mennyire idős, illetve fiatal a világ emberi populációja? Erre a generációs kérdésre válaszol az ESRI legújabb interaktív térképe.

Mind minőségileg, mind mennyiségileg kiváló, megveszem!

Ez egy témájában szar cikk lesz, de nem lesz amúgy szar maga a cikk, ha érted.

Te hol próbáltad ki magad?

Ismerünk vendégszerető népeket és ismerünk olyanokat is, akiket messziről kikerülnénk. Nézzünk szembe a sztereotípiákkal, mert lehet hogy semmi sem úgy van ahogy gondolod!

A mongol hagyományok gyökere egészen a júráig visszanyúlnak!

A Mongolokról mondjuk pont nem gondolta volna ezt még egy bojtosúszójú őshal sem.

Lázár János tájidegen környezetben

Üzenjünk hadat Ausztriának, majd egy napon belül feltétel nélkül kapituláljunk, mert még Haynau rémuralma is jobb lenne ezeknél a fanyűvőknél!

Pornócsatornát kaptak a Föld szerelmesei

A geopornó szó egy köszhelyes metaforikus fogalom a környezet szépségének és a földtudomány szakmai megtapasztalásának elementáris szexuális örömeivel kifejezve.