A tudást szerezd meg, és szard le a szerzői jogokat!

Az új generáció nem kér a kapitalista tudományos berendezkedésből.

Lehet itt azon fantáziálni, hogy szerzői jogok így, meg úgy, de induljunk ki abból, hogy a méregdrága (digitális) tudományos folyóirat-előfizetésekből a legnagyobb hasznot egy arctalan szervezet nyeli el és nem a tudomány, amit mellesleg adófizetők finanszíroztak, így igenis joga van mindenkinek ismerni a tudományos eredményeket.

Aki ismeri pl. az Elsevier rendszereit tudja jól, hogy mekkora ingyenélő túlárazott hálózatról van szó, ami csakis a tudományos szakmaiság igényességére építve kaszál óriási összegeket, hiszen a tudós saját reputációja miatt akár ingyen is ellenőriz, javít és segít a kollégáknak, miközben az Elsevier végső soron mindkét irányba számlát állít ki, csupán azért, mert "leszervezte" a produktív tudományos diskurzust.

A tudás alapjog és nem a pénztárca vastagságától függ, hogy kinek a jussa. (Az hogy e joggal ki és hogyan él, az más téma, de a lehetőségnek adottnak kell lennie, ez elvi kérdés és nem üzleti.) Éppen ezért is ajánljuk mindig sok szeretettel, a "tudományos deep web", legsötétebb bugyrait, a sci-torrenteket.

Senkinek se legyen lelkiismeret furdalása használni őket, az Elsevier sokkal sötétebb hálózat, mint ezek a torrentek, ahol ráfizetés nélkül bővítheted szakmai ismereteidet.

Ezúton is köszönet illeti az Elseviert, aki szerzői jogok védelme alatt egy percig sem gondolt a náluk publikáló tudósokra, és csak a saját zsebére fókuszált. Hála neki, hiszen miután a sci-hub.org-ot nagy nehezen kivégeztette, főnixként szárnyalhatott fel a http://sci-hub.io 

Éljen a tudásvágy!

Most szólj, vagy hallgass örökké!

További ajánlataink

A propaganda nem kíméli a jelent, de úgy néz ki a jövőt is felfalja.

Nehezen találták meg a helyét, de végül a mérsékelt földrajzi övezetek (1. fejezet) és az EU földrajza (3. fejezet) közé sikerült beszuszakolni az új, állami nyolcadikos földrajzkönyvbe a menekülttémát.

Új fejezet nyílt a földtudományok oktatásában! Geoképregények!!!

Egy olyan világban, ahol olvasni lassan sikk, két mondatnál hosszabb bejegyzést pedig a recens populáció 2%-a olvas el, és lassan a seggtörléshez is rajzolt útmutató kell, nem sok megoldás van az érdeklődés felkeltésére. A pánik helyett azonban célszerű élni az új helyzettel!

Ha meg kell dögleni, hát meg kell dögleni...

Ha ki akarsz vágni egy fát idén, akkor ezzel kezd!

Amikor a Cowboyok a birkák

Észre kéne venni, hogy az ország lakosságának elsődleges differenciáltsága nem anyagi, de még csak nem is földrajzi, hanem tisztán kognitív jellegű. 

Nincs magyar egyetem már az 500-as listán sem

Kezdjük azzal, hogy idén már nincs magyar egyetem az első 500-as Shanghai Ranking listában. Ne is olvasd tovább, ha érzelmek kötnek a magyar felsőoktatáshoz!!!!!

A maffia rátelepedett a földtudományokra!

Ha a nemzetgazdaságban kontárkodsz és kéne egy Dr. a neved elé, hát jelentkezz földtudományokra!

Google Earth élményparkká változtatta a Földet!

Google Earth élményparkká változtatta a Földet!

A sötétség szó sem írja le szépen azt a sötétséget, amire bukkantunk.

A náci Németországban jobban kedvelték a Mercator-vetületeket, mert azon majdnem akkora volt a III. Birodalom, mint az USA. Egyiptom azonban őket is felülmúlta.

Mind minőségileg, mind mennyiségileg kiváló, megveszem!

Ez egy témájában szar cikk lesz, de nem lesz amúgy szar maga a cikk, ha érted.

Te hol próbáltad ki magad?

Ismerünk vendégszerető népeket és ismerünk olyanokat is, akiket messziről kikerülnénk. Nézzünk szembe a sztereotípiákkal, mert lehet hogy semmi sem úgy van ahogy gondolod!