Újszerű ismeretterjesztés a jövő, nem a magolás

A technológia lenyomja a kőkorszaki oktatást

A tudományos érdeklődés felkeltésének vannak klasszikusan rossz és jó megvalósításai. A klasszikusan rossz pl. az ötlettelen, életunt, tekintélyelvre épülő, gyakran spirituális tartalmakkal is színesedő tananyagok biflázása és magoltatása. A klasszikusnak mondható oktatás éves periódusokban önti ki magából azokat a fiatalokat, akik első felelős mozdulatukkal tűzbe dobják tankönyveiket, bugyuta módon ordítva ezzel a világba, hogy a projekt jól sikerült: a kreativitás és a kíváncsiság minden apró kis szelete megsemmisült. A hittan és az osztályfőnöki órák között elementáris erővel marcangoló apatikus közönyben ez szinte természetes.

De nem akarok most ilyesmiről írni, léteznek ugyanis jó dolgok, igaz nemcsak földrajzilag, hanem kognitíve is messze tőlünk. Mindettől függetlenül is jó tudni azonban, hogy ha nem is az iskolában, de adott a lehetőség a felzárkózásra. 

Összeválogattam pár figyelemfelkeltő ötlet, ami nem egy rozsdás szög fejbekalapálásával, hanem az elemi kíváncsiságot felkeltve próbálja egy helyesebb, társadalmilag és gazdaságilag is hatékonyabb útra terelni a gyermekeket/fiatalokat. Mindehhez ráadásul egy darab könyv sem kell, mert ha minden jól megy a nebuló maga emeli le a polcról a felébredt kíváncsiságát kielégítő köteteket. 

Tanítsunk topográfiát és ökológiát a homokozóban

Nem kell más hozzá csak homok, egy számítógép, egy kamera, egy projektor és ez a program. A homokozót nézve eszembe jut, hogy középsuliban a földrajztanárom az izovonalakat egy mondattal letudta anélkül, hogy legalább egyszer a krétához és természetesen a táblához ért volna. Nem okoz a dolog álmatlan éjszakákat és valószínűleg az osztály azon tagjainak sem, akik azóta sem tudják, hogy mik azok az izo-izék, de hát akkor is.

Hasonló megoldás, ahol megelevenedik az óceán és benne az élővilág.

Interaktív földtörténet két Facebook üzenet között

Ez az alkalmazás önmagában megérdemelt már korábban egy postot. Ha a földtörténet oktatását el lehet valahol rontani, akkor az az időskálák relációk nélküli magolása és magoltatása, annak ellenére hogy már máshogy is lehet ezt csinálni. Megjegyzem ez régebben is lehetett volna, csak irtó ciki volt, hogy egy klimatológus ismerte fel azt, amit a nyitott szemmel járó kisgyereknek is feltűnik egy térképre bámulva: azaz, hogy a kontinensek összeilleszthetők! Mostanában mennek nyugdíjba azok a keménykalapos tanárok, akik még pár évtizede személyes sértésnek vették, ha valaki a lemeztektonikával kavart bele a téziseikbe. Mindegy is, [ezzel a programmal](http://www.hhmi.org/) tized annyi idő alatt elsajátíthatjuk azt, amit az elődöknek évekbe került. Ráadásul még csak asztali gép sem kell hozzá, elég feltelepíteni az androidot vagy iOS-t futtató készülékünkre.

Morfológia terragenrátorral profibbaknak

A (Föld)felszíni formavilág az egymáshoz kapcsolódó és ható komplex természeti jelenségek pillanatképe. Miért nem játszunk Istent és magunk alkotunk saját bolygókat, tetszés szerint játszadozva a természeti feltételeken? Az Általános Természetföldrajz tankönyv már fél méterről fejre ejtve is halálos következményekkel járhat. Egy középiskolásnak pedig alighanem a bibliánál is irritálóbb látványt nyújthat, még a legelején eltántorítva őt a földtudományoktól. A felszínalaktan iránti érdeklődés felkeltéshez a Terragen kiváló eszköz. És hogy lássuk nem is vagyunk annyira lemaradva, speciálkollégium szintjén a Szegedi Tudományegyetemen még tanították is, ami precedensnek sem rossz. 

Készítsünk kristályokat, építsünk ásványokat, főleg egyetemistáknak

Kristálytan, ásványtan, kőzettan megvan? Kubokta-blöki-éder, sónyalás és a sok beton? Ha valaki az alapoknál akarja kezdeni és játékos egyszerűséggel kíván, akár az oktatóját is megszégyenítően fejlődni, akkor ez a program remek lehetőség lehet. A program MacOS-re és Windowsra egyaránt letölthető. A trial verzió is csodálatos élmény. 

Zeneóra valahol Magyarországon, Árpád-vezér második bejövetele után

A zene bonyolult fogalom, és rendkívül sok mindent érint. Hullámfizikát, kvantumfizikát, a ritmusai matematikát, kémiát, biológiát és még sorolhatnám. Németországban a Game Science Center a vizuális tudományok paradicsoma, ahonnan sorra jönnek ki a jobbnál jobb ötletek. Ezzel az szerkezettel magunk komponálhatunk saját zenét, ahol a zene paramétereinek egymás közötti kapcsolódását mi magunk szerkeszthetjük meg a kézmozdulatainkkal. 

Az ember egyik legfontosabb receptora a szeme. A világ dolgainak ismeretterjesztő célú, nevelőszándékú vizualizációja az egyik leghatékonyabb módja a tudás átadásának és a permanens tudásszomj megteremtésének. Nem is kívánok további kliséket csattogtatni, mert eszembe jutott egy inverz példa, a szegedi egyetemi tanulmányaim alatt mélyen megvetett és elutasított PV, ami rövidítése volt a parasztvakítás kifejezésnek. Jobb helyeken a PV helyett azonban erre az úgynevezett Visual Science kifejezést használják, amit úgy tűnik az újjal mutogatós kigúnyolás helyett, óriási pénzekkel támogatnak. 

Nem vagyok költő, hogy megfelelően érzékeltetni tudjam mekkora szakadék van a PV és a VS között! Még csak nem is a technológiai különbségekre gondolok (hiszen a végtelen távolságot sértő alábecsülés lenne szakadéknak mondani), hanem abban a dologban ami a két fül között van, vagy nincs.

Most szólj, vagy hallgass örökké!

További ajánlataink

Miért nem ezzel tanítják a földtörténetet?

Eleged van a Molnár Béla tankönyvből, és tényleg szeretnél földtörténetet tanulmányozni, méghozzá könnyedén? 

Tényleg csak egy kődarabról voltszó!

Nem is akármilyent, hanem a világ legnagyobb kvarc kristályát egyenesen Namíbiából. 

Nem éppen kézi példány ellenben sok példány belefér, mi az?

Nem éppen kézi példány ellenben sok példány belefér, mi az? Ismerd meg a geológusok bazinagy wellness szobáját!

Tektonikusan alátámasztott hatástanulmány készült a lehetetlenről, ami mégis lehet!!!

Nem könnyű feladat megállítani, de a geológia segíthet a bajban!

Hét te ott! Igen te, aki azt tévképzeli, hogy érti a Földet!

Nehéz eldönteni, hogy kiket érdemes jobban tisztelni, a lapos-Föld hívőket, vagy a félértelmiségi áltudományoskodó kurtizánokat...

Az új generáció nem kér a kapitalista tudományos berendezkedésből.

Hagyjanak már a szerzői jogokkal ha az adófizetők pénzéből támogatott tudományos kutatások eredményeiről van szó!

Nincs magyar egyetem már az 500-as listán sem

Kezdjük azzal, hogy idén már nincs magyar egyetem az első 500-as Shanghai Ranking listában. Ne is olvasd tovább, ha érzelmek kötnek a magyar felsőoktatáshoz!!!!!

A propaganda nem kíméli a jelent, de úgy néz ki a jövőt is felfalja.

Nehezen találták meg a helyét, de végül a mérsékelt földrajzi övezetek (1. fejezet) és az EU földrajza (3. fejezet) közé sikerült beszuszakolni az új, állami nyolcadikos földrajzkönyvbe a menekülttémát.

A tűz és a jég lemeztektonikája

A Trónok Harca világa annyira komplex, hogy meg sem kell lepődni a hasonlóan komplex geológiai adottságainak láttán.

Új fejezet nyílt a földtudományok oktatásában! Geoképregények!!!

Egy olyan világban, ahol olvasni lassan sikk, két mondatnál hosszabb bejegyzést pedig a recens populáció 2%-a olvas el, és lassan a seggtörléshez is rajzolt útmutató kell, nem sok megoldás van az érdeklődés felkeltésére. A pánik helyett azonban célszerű élni az új helyzettel!