Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/geothink/public_html/geothing.hu/sites/all/modules/contrib/views/handlers/views_handler_filter_string.inc on line 303
Nagyon furcsa csapadékok, amit talán Winnetou is nehezen táncolna meg | Geothing

Nagyon furcsa csapadékok, amit talán Winnetou is nehezen táncolna meg

A legkeményebb zuhé is gyengéd könnycseppek ahhoz képest, hogy még mi hullhat az égből

A meteorológiában az egyes csapadékfélék kategóriájába beletartoznak olyan ritka esőfélék is, mint pl. a "békaeső", "haleső". Ezek általában valamilyen víz feletti igen viharos szélaktivitáshoz, legtöbb esetben tornádótevékenységekhez kapcsolhatók. Gyakori megjelenésük miatt e kifejezéseket a tudomány - hagyományból - átültette a saját terminológiájába is. Az elmúlt években azonban számtalan olyan dolog is "aláhullt az égből", amely nem feltétlenül ilyen, vagy ehhez hasonló meteorológiai eseményekhez kapcsolható, sokuk rejtély, sokuk pedig az emberi őrültséggel magyarázható.

Az Oddee.com legérdekesebb és legbizarrabb dolgok gyűjteményében a legbizarrabb "esőket" gyűjtötték össze, ahol az argentínai pókesőtől a skót zseléesőig egészen sok érdekes dolog megtalálható.

Pókeső

Az Arathnofóbia c. film egy könnyed vígjáték az esethez képest. 2007 április 6-án Christian Oneto Gaona és barátai Argentínában húsvéti kirándulásuk közben olyan dolgot láthattak, amit előtte talán senki. Dél után 3 óra környékén a San Bernardo-hegyre tartva mind több, egészen nagy méretű 8-10 centis!) pókot vettek észre a talajon mászkálva, majd tovább haladva a lélegzetük is elakadt. A viharosnak egyáltalán nem mondható felhős égből szabályos pókeső kezdett aláhullni. A méretes pókok esésük közben összefüggő hálót fontak, mintegy a semmiből lelógó mozgó objektumokat alkotva. A szemtanúk valóságos sci-fi élményként számoltak be a történtekről. Több fotót is készítettek, így egyelőre e bizonyítékoknak köszönhetően ők a történelem talán legfélelmetesebb esőjének túlélői.

Pókeső

Véreső

2008 nyár vége felé Kolumbiában nem mindennapi eső hullott egy kisvárosra, Bagadóra. A helyi média által is felkapott eset szerint vérvörös eső esett, szabályosan vörössé festve a környéket. A helyiek - de különösen a pap - szerint ez Isten vére volt, amely igen hatásos eszközzé vált, a bűnös életmód felszámolása érdekében. A dolog különlegessége, hogy a csapadék a bakteriológiai vizsgálat szerint is vér volt és nem valamiféle színezék, pl. a nem ritka vörös por csapadékba keveredése. Az esetet többen csodaként szeretnék elkönyvelni, így a véresőt csodaként felterjesztették Vatikánnak.

Véreső

Zseléeső

2009-ben Skóciában fura állagú csapadék hullott. A beszámolók és a szakértői vizsgálatok is alátámasztják az esetet, amely szerint zselés állagú anyag hullott eső helyett. A vizsgálatok szerint az anyag nem tartalmazott DNS-t. Több elképzelés született a zselé eredetére vonatkozóan. Az egyik - és a tudósok szerint ez tűnik a legvalószínűbbnek - az anyag egy helyi békafaj petezsákja, amit a madarak elfogyasztottak, majd az emészthetetlen részeket röptükben visszaöklendezték. Felmerült annak is a lehetősége, hogy valamilyen gomba volt az anyag, és szó volt a meteorból származó anyag lehetőségéről is.

Gumicukor eső

Féregeső

Az USA Jennings rendőrkapitányság egyik munkatársa munkába menet éppen egy úton átkelve vette észre hogy esni kezdett. Azonnal feltűnt azonban, hogy nincs is felhő az égen, majd döbbenten észlelte, hogy csoportokba tömörült férgek potyognak mindenfele. Mikor aztán a "csapadék" elkezdtek mászni, menekülni kezdett, több pánikba esett helyi lakossal egyetemben. A férgek eredete rejtély volt, de többen úgy gondolják, hogy a jelenséggel a néhány kilométerre odébb található vízelvezető okolható. Mindenki reménykedik, hogy hasonló eset nem fordul elő többé.

Szivárványhó

2007 februárjában 1400 kilométerre Moszkvától az Omszki régióban különös színű hó esett. A tartomány keleti területein narancssárga, míg a nyugatra sárgás és zöldes színű hú hullott. A táj arculata a színes hó miatt teljesen megváltozott. Az orosz hírügynökség szerint a hó nem tartalmazott semmilyen egészségre veszélyes anyagot, ettől függetlenül semmi hír arról, hogy mi festhette meg a hópelyheket.

Sivatagi haleső

A Lajamanu és a Tanami sivatag szélén, több száz kilométerre az Argyle és a Elliott tótól és még távolabb az óceántól található Közép-ausztrál település már több alkalommal megélhette a haleső jelenségét. Először 1974-ben, aztán 2004-ben, sőt már idén 2010-ben is kicsi fehér halacskák potyogtak az égből. A jelenség önmagában nem ritka, alapvetően a helyszín teszi azt bizarrá. A halak ugyanis több száz kilométert kell megtegyenek a levegőben, ahhoz hogy egy sivatagon kössenek ki.

Haleső

Tehéncsepp

1997-ben egy szerencsétlenül járt halászhajó legénységét kellett kimenteni a Japán-tengerből. A legénység minden tagja ugyanazt a sztorit adta elő, amely szerint egy az égből lehulló tehén zuhant és csapódott be a hajóba, úgy hogy az léket kapva végül elsüllyedt. A hatóság nem vette be a sztorit és a teljes legénységet letartóztatták. Kb. két héttel később az orosz légierő tájékoztatta a Japán hatóságokat, hogy elfogtak egy lopott teherszállító repülőt, amelyen állítólag egy tehén is tartózkodott. A történet szerint a tolvajok kifejezetten örültek a friss húsrakománynak, ellentétben a tehénnel, aki elkezdett törni zúzni 5 ezer méter magasságban. A pánikhelyzetben a "marhák" a tehenet egyszerűen kilökték a Japán-tenger felett. A halál biztos volt, ám szegény tehén pechére még egy halászhajót is magával vitt a túlvilágra.

Marhacsepp

Az oldal még tartogat pár érdekességet az extrém meteorológiai események iránt érdeklődők számára.

Most szólj, vagy hallgass örökké!

További ajánlataink

A Földön kívül a kör négyszögesítése sima ügy

Az előbbi mese, az utóbbit most fotózta le a NASA!

Tisztára, mintha az életet tolnánk... teljesíthetetlen!!!

Van egy játék amelyben már az is kihívás, hogy a minimumot teljesítsük. Tisztára, mintha az életet tolnánk...

Amikor földönkívüli támadás érte Kelet-Magyarországot a Csillagkapuban. Megvan?

A gonosz goauldok legyalulták a Nyírséget, Szabolcsot és a Hajdúságot. Megvan az a rész? Hihetetlen, amikor a scifi valósággá válik, mert időközben tényleg az történik és földönkívüliek sem kellenek hozzá!

Értelmet kapott a csillám szó a fasz előtt!!!

Sosem volt tiszta, hogy a csillámfaszlámában a csillám az mire is utal pontosan? Tévhit, hogy csak a csillogáshoz lenne köze, alapjai inkább kőzettaniak és a filoszilikátok titkaiban keresendők!